Viking halberd

Hva er en hellebard? Uttrykket stammer fra Norrønt, og det har over årene blitt brukt til å beskrive det populære våpenet til vikingene. Ordet beskriver forøvrig en hellebard med en økselignende topp, noe som varierer ganske mye fra de vi kjenner fra Sveits på 1500-tallet. Dette lange «tresverdet» med en øks og et spyd på enden var hendig, da det kunne nå langt og samtidig forsvarte eieren godt!

Bruk av hellebard i litteratur

Ordet hellebard har blitt brukt i det vide og det brede, og det er derfor vanskelig å si noe om ordets opprinnelse. I mange oversettelser ble ordet «hellebard» omtalt som «bill» eller andre utenlandske betegnelser. Det er derfor vanskelig å sette en finger på akkurat hvor ordet hellebard egentlig kom fra. Det er rett og slett et mysterium vi kanskje aldri finner ut av.

Forskjellige funn

Det har vært et stort mysterium om hva hellebard refererte til, mest av alt fordi en slik gjenstand aldri faktisk ble funnet. Ordet eller utrykket hellebard beskriver en gjenstand som ble funnet i Nord-Amerika, men det ble senere oppdaget at denne var designet for å kutte tobakk! Den eneste lignende gjenstanden til en hellebard som noensinne ble funnet i en vikinggrav, var faktisk spydene de brukte.

Dette har ført til at mange har spekulert i om hellebardene dermed ikke var en del av de tradisjonelle begravelsene. Der mange kulturer beæret krigsvåpenene til sine krigere, så er det slettes ikke sikkert at vikingene gjorde dette. Hvis de faktisk noensinne ble brukt av vikingene, så kan det hende at de er skjult på steder vi ikke vil finne før om flere hundre år.